letnja ishrana

Letnja ishrana

Leto je tu i ako još uvek niste nigde otputovali, sigurni smo da to planirate. Iako postoje oni koji teško podnose visoke temperature i radije biraju da letnji odmor provedu na planini ili na selu, priznaćete da većina nas mašta o palmama, mirisu borovih šuma, vrelom pesku i zvuku talasa. Zvuči primamljivo, zar ne?

Super obroci za plažu

Salate

Sigurno ste primetili da tokom letnjih meseci naš organizam jednostavno vapi za laganom, svežom hranom. Topli dani preko 35©nisu baš pogodni za specijalitete sa roštilja, koje obično zamenimo obrok salatama. One su idealan obrok tokom vrelih dana, a pored povrća i začina, možete dodati recimo grilovanu piletinu ili tunjevinu i na taj način obezbediti savršeno izbalansiran obrok. Ono o čemu bi trebalo da povedete računa je da namirnice koje koristite nisu lako kvarljive, poput majoneza ili pavlake, jer  je veoma teško održati njihovu ispravnost ukoliko ste pripremili obrok za plažu. Umesto toga, možete koristiti recimo maslinovo ulje i limun, vrlo jednostavan, a preukusan dresing za vašu salatu.

Orašasti plodovi

Iako možda ne izgleda uvek tako, plivanje je dosta zahtevna fizička aktivnost, pri kojoj se troši veliki broj kalorija – verujemo da vam je poznat onaj osećaj iznenadne gladi dok se nalazite u vodi. Orašasti plodovi su odličan izvor energije i nadoknadiće vam izgubljenu snagu vrlo efikasno, a pritom su preukusni i vrlo jednostavni za transport. Seme suncokreta, leblebije, indijski ili brazilski orah – izbor je samo vaš.

Žitarice

Dobra vest za sve ljubitelje muslija, pahuljica i ostalih žitarica je da su upravo one odličan izbor u vrelim letnjim danima. Brzo i lako se vare, a daju vam neophodnu količinu energije potrebnu za dnevne aktivnosti – na plaži ili u gradu.

I naravno, voće

Leto je godišnje doba kada uživamo u najraznovrsnijem voću. Maline, borovnice, dinje, kajsije, breskve…spisak je predugačak da bismo nastavili da nabrajamo. U ovo doba godine voće je dostupno svuda, od pijace do marketa, i jednostavno ne postoje izgovori da ga ne jedete. Ukoliko više volite smutije, postarajte se da ih konzumirate odmah nakon ceđenja, jer na taj način ćete iskoristiti ono najbolje iz voća. Ukoliko nosite voće na plažu, najbolje bi bilo da ga transportujete u prenosnom frižideru kako bi zadržalo svežinu. Ono što je takođe odlična alternativa jeste liofilizovano voće – sušeno najsavremenijim postupkom kojim se zadržavaju sva nutritivna svojstva. S obzirom da je voće ovim postupkom dehidrirano, odnosno, izvučena mu je sva tečnost, potpuno ćete izbeći rizik od truljenja ili kvarenja proizvoda na visokim temperaturama. Takođe, ovakvo voće je vrlo jednostavno i praktično za transport, što ga čini idealnom užinom za plažu. Ukoliko se uskoro spremate za put, ovde možete poručiti svoje liofilizovane voćkice https://lyocake.com/prodavnica/.

I ne zaboravite – tokom letnjih dana najvažnije je da ostanete hidrirani, zato izbegavajte alkohol, gazirana pića i brzu hranu, i naravno, trudite se da pijete što više vode.