O nama

PVP – CENTAR ZA LIOFILIZACIJU u saradnji sa ELBI d.o.o. Valjevo se bavi proizvodnjom liofilizatora i liofilizacijom svih vrsta namirnica (voća, povrća, mleka, mlečnih proizvoda i mesa).

Od liofilizovanih proizvoda, u ponudi imamo: liofilizovano voće, liofilizovano kozije mleko, koziji sir i surutku.

Naši liofilizatori rade na principu omske razmene energije i troše 40% manje električne energije u odnosu na dosada poznata rešenja.

Planiramo da ovaj Centar za 5 godina preraste u INSTITUT ZA LIOFILIZACIJU i budemo prva naucna ustanova za ovu tehnologiju u Evropi.

Šta je liofilizacija?

Liofilizacija je najnovija i najsavremenija tehnologija sušenja hrane pri niskim temperaturama, od duboko smrznutog do +40°C. Proces pri kome led prelazi u vodenu paru.

Najznačajnije je to što se ne prelazi +40°C, što je upravo način da se sačuvaju vitamini i enzimi potrebni ljudskom organizmu, dok ih ostali načini sušenja ih uništavaju.
Oblik, boja i miris ostaju nepromenjeni.

Tako osušeno može da stoji dugo ukoliko se čuva u adekvatnim uslovima – na umerenoj sobnoj temperaturi, hermetički dobro zatvoreno (kako proizvod ne bi pokupio vlagu iz vazduha).

Ovu tehnologiju je prva  počela da koristi NASA-i, da  hrane kosmonaute,
jer su proizvodi  lagani  i nekvarljivi. U novije vreme koristi ih vojska, moreplovci, nautičari i počela je naglo konvencionalna upotreba.

U bilo kom slučaju ne postoji nikakav aditiv, proizvod je 100% prirodan. Lagan je, praktičan, može se poneti kao obrok na putovanjima.