DSC08329

NAJSAVREMENIJA METODA SUŠENJA NAMIRNICA – LIOFILIZACIJA

Zvuči avangardno, zar ne? Ipak, proces sušenja smrzavanjem je poznat još iz davnih dana. Inke su još u 13.veku koristile ovu metodu kada su noću iznosili krompir i ostavljali ga da se smrzava na veoma niskim temperaturama. Ujutru bi stanovnici Anda gazili preko povrća kako bi iscedili svu tečnost, a preko dana ostavljali krompir na suncu kako bi se proces do kraja završio. Na ovaj način dobijali su proizvod poznat pod nazivom chuño.

LIOFILIZACIJA U NOVIJOJ ISTORIJI

  1. godine Richard Altmann je prvi počeo da koristi metodu sušenja smrzavanjem.

Shackell je 1909. godine napravio prvu vakuumsku komoru sa električnom pumpom. Međutim, sve do 1927. godine nisu dokumentovane nove informacije o ovom postupku, kada su Tival i Elser patentirali unapređene sisteme za ovu metodu sušenja namirnica.

PREKRETNICA

Tokom Drugog svetskog rata  bilo je potrebno transportovati krvnu  plazmu i penicillin i distribuirati ih po terenu kako bi se omogućilo lečenje ranjenicima. Međutim, u nedostatku specijalizovanih frižidera, mnogi uzorci bili bi oštećeni u transpotru. Tada je razvijena tehnika sušenja smrzavanjem koja je omogućila da krvna plazma i penicillin budu očuvani i hemijski nepromenjeni, bez njihovog čuvanja u frižiderima. Tehnika je kasnije usavršena i korišćena kao način za očuvanje i transport vakcina, a ova metoda se i danas koristi.

Rani počeci upotrebe procesa liofilizacije u prehrambenoj industriji vezuju se za potrebe NASA-e, kao i vojske, pre svega zbog nekvarljivosti i lakoće liofilizovanih proizvoda.  Popularni brend Nestle lansirao je 1965.godine NESCAFÉ GOLD BLEND, prvu instant kafu, koja je nastala upravo procesom liofilizacije.

Tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, ovaj  proces je počeo da ima široku upotrebu kako u farmaceutskoj industriji, tako i u prehrambenoj. Danas, ova tehnika omogućava da se zdravije hranimo, i da tokom cele zime konzumiramo sezonsko voće.

KAKO FUNKCIONIŠE PROCES LIOFILIZACIJE?

Proces sušenja namirnica ovim postupkom odigrava se pri veoma niskim temperaturama, do -40°.Liofilizacijom se iz hrane, sublimacijom, izvlači voda. Duboko zamrznute namirnice se unose u komoru za liofilizaciju, gde se sušenje odvija u apsolutnom vakuumu.

Jedna od osnovnih prednosti ove metode u odnosu na ostale metode sušenja je što se tokom procesa liofilizacije zadržavaju sva nutritivna svojstva namirnica.

Takođe, tokom ovog procesa namirnicama se ne dodaje šećer, kao ni drugi konzervansi, a proizvodi koji nastaju su ukusni kao i sveži, sa veoma dugim vekom trajanja.