fresh juicy strawberries with leaves strawberry 2021 08 26 17 20 58 utc

Princeza zdravlja – jagoda

Pored toga što su jagode omiljeno voće mnogih, one su i prvo voće koje sazreva u proleće.

Ali, šta je to što ih čini tako privlačnim?

Pre svega, pažnju privlače predivnim izgledom, a onda vas potpuno osvajaju svojim potpuno neodoljivim ukusom.

Ipak, prednosti jagoda nisu samo njihov neodoljiv izgled i božanstven ukus, već i veoma pozitivan uticaj na naše zdravlje.

Nutritivne vrednosti jagoda

Na prvom mestu, ovo voće je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Ono što će se dopasti svima koji vode računa o kilogramima je činjenica da jagode imaju veoma mali broj kalorija i pogodne su za korišćenje u različitim dijetama. Procenat ugljenih hidrata u njima je veoma mali, a ubedljivo najveći procenat u ukupnom sastavu jagode zauzima voda. Važno je da napomenemo da ugljeni hidrati koji se nalaze u ovom voću spadaju u proste ugljene hidrate, kao što su glukoza, fruktoza i saharoza. One takođe sadrže i određeni procenat vlakana, koja su izuzetno značajna za prehranu dobrih bakterija u crevima i celokupno zdravlje digestivnog sistema. Za sve one koji pate od insulinske rezistencije ili dijabetesa, važno je pomenuti da je glikemijski indeks jagoda nizak i iznosi oko 40. S obzirom da ovo voće ne izaziva velike skokove šećera u krvi nakon njegove konzumacije, smatra se bezbednim za dijabetičare.

Koji su to vitamini i minerali najzastupljeniji u jagodama?

Pre svega, jagode su odličan izvor vitamina C, koji je izuzetno važan za imunitet, kao i zdravlje kože, imajući u vidu da je njegovo prisustvo neophodno za formiranje kolagena. Takođe, zbog svojih antioksidativnih svojstava odličan je u borbi protiv virusa i bakterija.

Folna kiselina, odnosno vitamin B9, je isto tako zastupljen u ovom voću,a važnan je za normalan rast tkiva i ćelijske funkcije u organizmu. Zbog toga se naročito preporučuje trudnicama.

U manjim količinama jagode sadrže gvožđe, magnezijum fosfor i vitamine K, E i B6.

Na koji način jagode utiču na naše zdravlje?

Pre svega, ovo voće ima veoma pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija jagoda smanjuje rizik od srčanih oboljenja. One poboljšavaju nivo dobrog holesterola, redukuju štetnu oksidaciju lošeg holesterola, a takođe regulišu i krvni pritisak.

Pored toga, odlične su za održavanje zdravlja naše kože, zbog već pomenute sposobnosti podsticanja proizvodnje kolagena u organizmu.  Jagode su poznate i po tome što izbeljuju zube, i to vrlo efikasno.

Kako sve možemo koristiti jagode u ishrani?

Jagode su savršene kada ih konyumirate sveže, u svom izvornom obliku. Međutim, ukoliko poželite da ih kombinujete sa drugim namirnicama, isto tako nećete pogrešiti. Kolači, torte, smuti za doručak, različiti šejkovi…sve je podjednako privlačno i ukusno.

Nažalost, moramo pomenuti da su neke osobe alergične na jagode, ali u ovoj grupi se nalazi veoma mali deo svetske populacije.

Jedina mana ovog savršenog voća je što je sezona jagoda zaista kratka, makar u odnosu na ono koliko bismo mi želeli da ih konzumiramo. Međutim, danas su nam dostupne i neke druge opcije, poput, recimo, smrznutih jagoda. Pravi hit u svetu poslednjih godina predstavljaju liofilizovane jagode, odnosno, jagode sušene postupkom liofilizacije. Tokom ovog procesa one su izgubile samo vodu, a zadržale sva nutritivna svojstva, kao i izgled, miris i ukus, pa ne čudi što postoji veliki rast ove industrije u proteklih nekoliko godina. Jagode dobijene ovim postupkom često se koriste u čokoladama raznih proizvođača, obično u onim sa niskim procentom šećera i masti, a visokim sadržajem kakaoa. Ukoliko poželite da ih probate, više informacija možete naći na ovom linku.