health food 2021 08 26 20 10 13 utc

Šta je imunitet?

Ako bismo želeli da damo jednostavan odgovor na pitanje šta je imuni sistem, rekli bismo da je to sposobnost organizma da se brani od različitih bolesti, virusnih i bakterijskih infekcija, kao i svih štetnih materija.

Imajući u vidu da je imuni sistem naš najvažniji odbrambeni sistem, najmanje što možemo da učinimo za sebe i svoje zdravlje je da se upoznamo sa načinom na koji on funkcioniše i otkrijemo šta je ono što mi možemo da uradimo kako bismo pospešili njegovo delovanje.

Vrste imuniteta

Postoje dve vrste imuniteta- urođeni, odnosno prirodni,  i stečeni, odnosno, adaptivni. Svi mi posedujemo obe vrste imuniteta i njihovim zajedničkim delovanjem omogućavamo pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Kako se stiče imunitet?

Imunitet možemo steći prirodnim, ali i veštačkim putem.

Primer prirodno stečenog imuniteta je odbrana organizma koja nastaje kao posledica spontane zaraze, odnosno, slučajnog kontakta antitela i antigena, a trajanje imuniteta stečenog na ovaj način zavisi od dužine trajanja samog oboljenja.

Veštački stvoren imunitet se može lako objasniti na primeru vakcinacije, čiji je cilj aktiviranje imuniteta putem namernog unošenja zaraze, čime se prirodno aktivira imuni sistem koji će se posledično boriti protiv oboljenja.

Na koji način možemo pomoći svom imunitetu?

Jasno je da naše svakodnevne navike i te kako utiču na snagu našeg odbrambenog sistema. Hrana koju unosimo, kao i fizička aktivnost, imaju zaista veliki uticaj na sposobnost našeg tela da se bori sa negativnim spoljašnjim uticajima.

Zato je važno izbegavati alkohol, cigarete, a po mogućstvu i stresne situacije, ili makar pronaći efikasne mehanizme odbrane od njih. Izuzetno je važna uloga redovne fizičke aktivnosti na efikasan rad imunog sistema. Redovan san je takođe jedna od neophodnih pretpostavki za dobro zdravlje.

Kozija surutka i njen uticaj na imunitet

Poznato je da surutka sadrži imunoglobuline i laktoferin koji sprečavaju nastanak upala u organizmu. Sadrži i žive bakterije, te ukoliko se konzumira umereno, može da bude i efikasan probiotik. Kozija surutka je takođe bogata kalijumom, natrijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, bakrom, kobaltom, manganom, molibdenom, kao i vitaminima B2, B6, B12, C, K.  Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka, a svi znamo kolika je njegova  važnost u razvijanju imuniteta kod dece. S obzirom na to da surutku možete konzumirati svakodnevno, u nedostatku sveže, van sezone, preporučuje se upotreba kozije surutke u prahu, koja je potpuno prirodna i bez dodatih aditiva.