fresh dairy products 2022 03 03 13 27 22 utc

Upotreba mlečnih proizvoda u ishrani

Dobro je poznato da postoji dosta različitih i sukobljenih stavova na temu konzumiranja mlečnih proizvoda u ishrani.

Kao što je to slučaj i sa drugim namirnicama, moramo napraviti razliku između potpuno prirodnog, organskog mleka, i onog industrijskog, jer imajući u vidu sve razlike među njima, nekada se stiče utisak da govorimo o potpuno različitim proizvodima.

Pravo, prirodno mleko i ostali mlečni proizvodi dobijeni od njega su bogati proteinima, kalcijumom, omega 3 masnim kiselinama i vitaminima rastvrorljivim u mastima.  Međutim, treba imati u vidu da su mlečni proizvodi zdravi jedino ako potiču od potpuno zdravih životinja, gajenih i hranjenih na potpuno prirodan način.

Kravlje ili kozije mleko?

Iako je kravlje mleko zastupljenije i korišćenije, zbog visokog nivoa laktoze ono je dosta teže za varenje u poređenju sa kozijim mlekom. Telu je potrebno čak dva sata da svari kravlje mleko, a osim toga, ono spada u uzročnike alergija kod dece. Iz navedenih razloga , prednost ćemo dati kozijem mleku, koje sadrži jako puno hranljivih sastojaka, kao što su 16 vrsta različitih proteina, vitamini, minerali i amino kiseline. Po svom sastavu, najsličnije je majčinom mleku. Lako se vari i gotovo da ne izaziva alergijske reakcije. U odnosu na kravlje, sadrži više esencijalnih masnih kiselina.

Kozije mleko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, sveže pomuženo kozije mleko sa kojim se pravilno postupa, ne odstupa puno u ovom smislu od kravljeg mleka.

Bitan faktor koji znatno utiče na kvalitet kozijeg mleka je i ishrana koza. Poznato je da koze biraju svaku biljku koju će uneti u organizam jako pažljivo, pa samim tim se na spisku trava koje konzumiraju nalaze najkvalitetnije biljke, a to znatno doprinosi visokom kvalitetu njihovog mleka.

Kozija surutka

Kozija surutka je jedan od  nusproizvoda kozijeg mleka. Ona je tečnost koja ostaje posle postupka sirenja mleka. Ovaj postupak razdvaja mleko na čvrstu supstancu – skutu, i tečnu supstancu – surutku. Kozija surutka je postala nezaobilazna namirnica među ljudima koji praktikuju zdrav način života.

Kozija surutka je izvor leucina, aminokiseline dragocene za rast i oporavak mišića, što je čini veoma popularnom među vežbačima, a naročito onim koji prednost daju prirodnim u odnosu na veštačkim putem izdvojene proteine.

Za šta je sve dobra kozija surutka?

Prva stvar na koju pomislimo pri pomenu ove namirnice je regeneracija jetre.  Ona se koristi kao prirodni čistač jetre, pa se osobama koje imaju masnu jetru preporučuje da ujutru na prazan stomak popiju ovaj napitak, radi njegove bolje apsorpcije.

Ona je takođe veoma korisna za pluća i pomaže pri oporavku od plućnih bolesti. Nakon preležanog virusa Covid 19 lekari često preporučuju upotrebu kozije surutke, kako bi se pluća što pre i što efikasnije oporavila od oboljenja. Isto tako, njeno redovno konzumiranje može da poboljša funkciju i kvalitet života ljudi koji pate od opstruktivne bolesti pluća.

Možda je manje poznato da ovaj napitak pozitivno utiče i na kožu i kosu. Može se koristiti i za čišćenje lica, a postoje i hidrantne kreme za lice koje se prave upravo od kozije surutke.  Veoma je efikasna u lečenju akni, depigmentacije kože i staračkih fleka.

Ona takođe pomaže u lečenju nesanice i depresivnih stanja, a vrlo pozitivno deluje i na digestivni trakt, podstiče varenje i ubrzava metabolizam.  Efikasna je i pri regulisanju visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, kao i za poboljšanje rada bubrega.

Kozija surutka je i izvanredan izvor proteina i za trudnice, a mogu je bez bojazni koristiti i deca.

Više o njenim nutritivnim vrednostima možete pročitati ovde.

Gde se može kupiti prirodna kozija surutka?

U prolećnim mesecima, u vreme sezone, koziju surutku bi najbolje bilo nabaviti od domaćinstava koja se bave uzgajanjem koza, kako biste bili sigurni da dobijate prirodni, organski proizvod.  Međutim, u zimskim mesecima, kada većina domaćinstava nema na raspolaganju svežu surutku za prodaju, preporučuje se korišćenje liofilizovane kozije surutke. Liofilizacija je proces sušenja namirnica pri veoma niskim temperaturama, pri čemu se zadržavaju sva nutritivna svojstva, a gubi tečnost, tako da možete biti sigurni da konzumirate potpuno prirodan proizvod. Ova surutka dostupna je u mnogim zdravim hranama, kao i na sajtu https://lyocake.com/prodavnica/.