fruitplatecropped

Voće u ishrani

Svi smo dobro upoznati sa važnošću redovnog korišćenja voća u ishrani i njegovim značajem za ljudsko zdravlje, ali da li znamo zašto je to tako?

Pre svega, zbog toga što je voće prava riznica vitamina i minerala, ali i voćnih šećera koji predstavljaju odličan izvor energije. Svi ovi činioci imaju prevashodno zaštitnu funkciju u organizmu.

Koje su osnovne odlike voća?

Prvo, to je relativno mala energetska vrednost, osim kod pojedinih vrsta kao što su recimo banane. Takođe, voće odlikuje i visok sadržaj vode i ugljenih hidrata, naročito voćnih šećera glukoze i fruktoze. U njemu se nalazi velika količina celuloze, odnosno, biljnih vlakana, zatim organskih kiselina, a mali je sadržaj proteina i masti. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina C i karotina. Njihova količina prvenstveno zavisi od vrste voća i sorte. Zanimljivo je to da u biologiji podela na voće i povrće ne postoji.

Kada je pravo vreme za uzimanje voća?

Postoje mnogi mitovi o tome kada treba jesti voće. Međutim, ukoliko niste na posebnom režimu ishrane i ne trudite se da skinete suvišne kilograme, pravo vreme za voće je – uvek. Digestivni sistem je uvek spreman da započne sa varenjem, u bilo koje doba dana, pa kada birate popodnevnu užinu, voće je odlična opcija.

Generalno, obiman obrok u satima pre spavanja može prekinuti cikluse spavanja, pa se zato ne preporučuje uzimanje hrane nekoliko sati pre polaska u krevet. Međutim, ako noću uzmete voće, ono ometa san u manjoj meri nego druge namirnice.

Postoji verovanje da uzimanje voća na prazan stomak donosi više zdravstvene koristi. Ovo je zasnovano na ideji da uzimanje voća uz obrok usporava varenje, što znači da hrana dugo boravi u stomaku i može da trune i fermentira. Međutim, čak iako voće ostane duže u stomaku, plod ne bi imao šanse da propada zbog sposobnosti organizma da spreči bakterijsku infekciju.

Voće i pesticidi

Koliko god da nam se čini da umemo da odaberemo pravo voće na pijaci, obično se kod kuće razočaramo. Na prvi pogled nam se može učiniti da je to pravo, domaće, neprskano voće, međutim, čest je slučaj da voćke koje donesemo kući nemaju nikakav ukus, ili da bez problema opstaju danima.

Postoje pesticidi čija je upotreba dozvoljena u određenoj biljnoj vrsti, ali je jako važno da su oni primenjeni u strogo propisanoj dozi i da su poštovane karence, odnosno, minimalni vremenski rok koji je neophodno da prođe od poslednje primene do berbe.  Pesticidi se primenjuju i u proizvodnji u zatvorenom prostoru, to jest u plastenicima i staklenicima. Zbog svega navedenog, od izuzetne važnosti je da temeljno operemo sve što ćemo pojesti.

Kako izabrati sveže voće?

Sigurno se i vama desilo da izaberete voće koje na oko izgleda savršeno, a kada ga probate, potpuno se razočarate. Ali, na sreću, postoje mali trikovi koje možemo primeniti pri izboru voća. Recimo, kada kupujete jabuku, imajte na umu da one ne treba da budu savršene, bez ijedne flekice na sebi. Takođe, vodite računa da jabuke ne budu preterano zelene, a kora oko peteljke bi trebalo da uvek bude braonkasta. Kada birate šljive, birajte one koje imaju ujednačenu boju i tanku kožicu- to je znak da su skoro ubrane.

Ukoliko, pak, nemate vremena da se ovako detaljno bavite kupovinom voća, možete biti sigurni da smo mi to uradili umesto vas. Voće iz Lyocake portfolija je pažljivo birano, oprezno tretirano i zadržalo je sva svoja nutritivna svojstva. Isto tako, liofilizovano voće, koje je tokom procesa liofilizacije izgubilo jedino vodu, a zadržalo sve vitamine i minerale, možete konzumirati tokom cele godine, čak i kad mu nije sezona. Jagode, maline, šljive, sve ovo je dostupno čak i u zimskim mesecima.

Ne zaboravite da svakog dana u svoj organizam unesete dovoljnu dozu vitamina i minerala, i vaše telo će vam biti zahvalno.