child having breakfast 2021 08 26 15 29 55 utc

Kako da motivišemo decu da jedu zdravo?

Sigurni smo da ste puno puta čuli roditelje iz vašeg okruženja kako govore da im je jako teško da privole decu da se hrane zdravo. Pedijatri, ali i nutricionisti tvrde da deca u određenim uzrastima izbegavaju pojedine namirnice jer njihov organizam jednostavno nema potrebu za njima.  Ipak, svi smo svesni da bez zdrave i raznovrsne ishrane nema ni zdravog razvoja, pa je zato neophodno pronaći načine kako da približimo deci zdrave navike koje će nastaviti da praktikuju kroz život.

Napravite zabavno iskustvo od obroka

Deca su, pre svega, vizualni tipovi, pa se potrudite da im hranu servirate u šarenim posudama koje će uveseliti svaki obrok. Ukoliko imate vremena, potrudite se da hranu servirate na poseban način, recimo, tako što ćete poslužiti različite oblike u tanjiru.  Takođe, deca obožavaju da jedu prstima, pa im dopustite da uživaju u svojoj slobodi.

Uključite decu u pripremu hrane

Ako dozvolite deci da ispolje svoju kreativnost dok pripremate porodični obrok, sigurno je da ćete posle morati da odvojite vreme za čišćenje kuhinje, ali obećavamo da ćete uživati u njihovom zadovoljstvu dok ih puštate da se osećaju kao odrasli. I ne samo to, verovatnoća da će se na ovaj način povećati njihova spremnost da probaju nove namirnice je ogromna.

Povedite ih sa sobom na pijacu ili u prodavnicu

Deca obožavaju da se kreću i upoznaju nove ljude, pa ih povedite sa sobom u nabavku kad god ste u mogućnosti. Vožnja kolicima u marketu, ili razgovor sa simpatičnom bakom na pijaci može pozitivno uticati na njihov odnos prema ishrani i približiti im nove namirnice.

Važnost redovnih obroka

Poznato je da je za pravilan rast i razvoj dece potrebno da, pored glavnih obroka, redovno konzumiraju užinu. Najčešće za ove svrhe koristimo razno voće i povrće, zbog velike količine vitamina i minerala koje ove namirnice poseduju. Međutim, u zimskom periodu, kada nam nije dostupno sezonsko voće poput malina, jagoda, šljiva, za koje znamo da ih deca obožavaju, možemo pristupiti i malim trikovima. Naš predlog je liofilizovano voće, nastalo najsavremenijom metodom sušenja kojom se zadržavaju sva nutritivna svojstva. Na ovaj način vaša deca mogu konzumirati svoje omiljene voćkice čak i u zimskim mesecima, a vaša savest će biti mirna, jer najlepše je kad se spoje ukusno i zdravo.